Bosbranden op Madeira

oktober 16, 2023 quintadacolina 16 comments

Elk jaar hoop je dat het er niet van komt, of dat het maar tot een klein lokaal brandje blijft. Helaas was het dit jaar weer raak en vergelijkbaar met augustus 2016.
Het begon met een brand boven Arco da Calheta op de weg naar Rabacal. Van ons uit was te zien dat er verschillende brandhaarden waren. Deze brandhaarden waren nog niet allemaal onder controle, maar toen begon het ten oosten van Prazeres, duidelijk bewezen dat de branden zijn aangestoken. We zijn gespaard gebleven in Estreito da Calheta, we zaten er precies tussen in. Maar door de aanwakkerend wind vanuit het oosten breidde de bosbrand zich uit van Prazeres tot Ponta do Pargo en Porto Moniz, als een lopend vuurtje.
Bijna alle woonhuizen en tuinen konden gespaard worden met veel inzet, maar de ondergroei in de bossen, struikgewas en vele akkers gingen verloren. Ook vele bomen en bossen zijn aangetast.
Deze gebeurtenis zet je weer aan het denken, en ook wat kunnen we hier bij ons huis kunnen doen. Met een hoogwater- en overstromingsrisico van de Maas kan je in Limburg als individu weinig aan doen. In Madeira kan je wel zelf de handen uit de mouw steken. We hebben onze brandgang met brandmuur rond het huis opgeschoond en direct twee keer zo breed gemaakt.
Daarnaast hebben we gelukkig een brandslang en watersysteem met een grote watertank om onze tuin en huis nat te houden, mocht het hier ook gaan branden. De laatste paar dagen hebben weinig kunnen slapen. Maar momenteel hangen de wolken zo laag dat we bijna de oceaan niet meer kunnen zien. de temperastuur is behoorlijk gezakt. Dus regen moet in aantocht zijn……..

16 Comments on “Bosbranden op Madeira

 1. Tjonge , ik zou daar ook wel van wakker liggen ! Gelukkig hebben jullie geen schade en zijn er geen menselijke slachtoffers, maar de natuur krijgt wel weer een flinke klap ! Goed dat jullie een ‘bufferzone’ hebben gecreëerd. Veel succes met het uitpakken van de container . Groetjes,
  Elsa

 2. Wat een stress zeg! Al die rookwolken zo dreigend boven de bergen! Wat hebben jullie hard gewerkt zeg, nemen jullie nu wat rust! Hopen dat alles rustig blijft…liefs

  1. Inderdaad het was wel stressvol. Jullie zien ook de foto’s en video’s die langskomen op allerlei media van Madeira. Een rondje langs Prazeres, Faja en Ponto do Pargo leveren geen leuke beelden op. Ook bij onze vrienden Peter en Noud is het helemaal zwart tot aan het hotel toe. We zijn wel aan rust toe maar ja, volgende week komt de container en die moet ook nog uitgeladen worden…. Liefs van ons

 3. Helaas worden jullie ook niet gespaard. Wat zijn het toch een idioten die dit veroorzaken.
  Blij dat het nu weer rustiger is en dat jullie weer lekker kunnen slapen. heel veel liefs.

  1. He Anneke, Ja je hebt altijd van die gekken, willen hun eigen landje opschonen. Maar dit was een idioot die wilde half Madeira opschonen om zo snel groeiende bomen terug te krijgen. Om die later om te hakken voor veel geld. Gelukkig hebben ze al een “gek” te pakken gekregen.

 4. Ja dat is ernstig wel, er zo tussen te zitten. Veel succes met het in orde krijgen van de voorzorg. Hopelijk slapen jullie spoedig weer beter. Hartelijke Groet

 5. Gelukkig zijn jullie weer gespaard gebleven. Wat spannend lijkt mij dit. Goed dat jullie de brandgang breder hebben gemaakt. Nu maar hopen dat de donkere wolken doen wat ze moeten doen, regen brengen en dat de natuur voldoende kracht heeft zich te herstellen. Nu voor jullie even weer gepaste rust dan…..

 6. Oei ,dat is schrikken als je die rookwolken vlakbij je huis ziet.Goed dat de brandgang nu breder gemaakt is.
  Gelukkig binnenkort weer regen in aantocht,en de tank goed volmaken.☔️☔️☔️Geniet en ben blij het is weer voorbij .
  Groetjes Roos..🌹

 7. Je kunt niet veel meer doen inderdaad. Gelukkig is er maar één huis afgebrand, en dat was onbewoond. en buiten wat mensen met wat ademhalingsproblemen of lichte brandwonden is er niemand echt gewond geraakt. Dat is wel eens anders geweest. De regen moet nu maar komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.