Bem Vindo a Madeira.

december 18, 2021 quintadacolina 12 comments

De kogel is door de kerk. Per 1 december zijn we officieel resident geworden van Portugal. Dat wil zeggen: we hebben ons uitgeschreven uit de gemeente Roermond en ons “vakantie”huis is veranderd in ons “eerste” huis. Maar daarmee is de kous nog niet af. Uitschrijven uit een gemeente van Nederland wil ook zeggen: geen dekking van de ziektekostenverzekering meer. Ook de lopende  reisverzekering, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering zijn niet meer geldig. En al deze verzekeringen moeten we weer opnieuw openen, maar nu hier. Gelukkig helpt onze verzekeringsadviseur in Funchal goed mee. Portugezen zijn niet zo van “iets verzekeren”. Dat kost alleen maar geld. Dus de dekkingen zijn hier zeer laag of de verzekering bestaat zelfs niet. We waren wel al voorbereid want ook hier heeft een nieuwe ziektekostenverzekering een wachtttijd van 3 maanden. Alleen de reisverzekering is erg duur aangezien we werelddekking willen (New York here we come!). Na een kleine 3 weken in Nederland geweest te zijn om noodzakelijke dingen te doen, zijn we weer blij om in Madeira te zijn. De zon schijnt, lekker temperatuurtje, en veel “buiten-leven” maakt het leven met Corona wel wat makkelijker.

Jammergenoeg is onze eerste ananas, tijdens onze vakantie in NL, helemaal opgegeten door ? tja wie zal het zeggen. December is hier mandarijnenmaand. Tevens een mooie view vanaf de overkant van onze kloof. En onze vrienden Peter en Noud hebben we onlangs van het vliegveld opgehaald met een overheerlijke verse poncha (om 09.30 uur  😉 ).

12 Comments on “Bem Vindo a Madeira.

 1. Heej Heej Yvon en Jaap Willem,
  Mooi te horen dat jullie je daar zo goed thuis voelen. Toch altijd spannend als je zo’n grote stap zet. Heel veel geluk in jullie nieuw “homeland” maar dat is eigenlijk dus al helemaal gelukt❣️

 2. Hallo Jaap en Yvon.
  Van Jos Lucassen tijdens het volleybal gehoord dat jullie in Nederland waren en aan het verhuizen waren geslagen richting Roermond. Nu hoeven jullie je maar te concentreren op twee locaties: Madeira en Roermond. En we zijn jaloers dat het weer op Madeira zo aangenaam is dat je buiten kunt vertoeven. Iets wat in deze coronatijd zeer welkom is. Als ik dit schrijf leest onze premier de nieuwe lockdown maatregelen voor. Alles dicht t/m 14 januari. Dus hier is het relaas veel binnen zijn. Wandelen is de enige sportuiting die we de komende 4 weken kunnen uitoefenen. Maar niet getreurd, het zal wel weer beter worden.
  Wij wensen alvast zeer fijne feestdagen en een gezellig, succesvol en gezond 2022.
  Groeten uit Klimmen.
  Frans en Jacqueline

  1. Hi Frans en Jacqueline,
   Ook wij hebben vanuit Madeira de persconferentie in Nederland bekeken en realiseren ons dat jullie en Nederland het moeilijker hebben. Vorige week zaterdag hebben we hier onze boosterprik gehaald. Dwz gewoon het lokale ziekenhuis binnenlopen en na een half uur stonden we weer buiten. Het gaat hier allemaal iets gemakkelijker, maar er zijn wel regels en die worden gelukkig door de bevolking nageleefd. Gelukkig is hier ook nog alles open, maar ik verwacht wel dat we hier de komende maanden met meer gestrikties te maken zullen krijgen, omdat met de feestdagen veel mensen vanuit UK en andere landen Madeira bezoeken. Dat was vorig jaar ook het geval. Het klopt dat we ons nu op Roermond (pied a terre) en Madeira (ons huis) concentreren. Het kostte ons meer energie en gedoe om alle regeltjes te volgen, maar we zijn weer een stap verder. We wensen jullie toch fijne feestdagen. Madeira is nog steeds open om te bezoeken (en jullie blijven welkom), maar de kosten voor vliegtickets en huurauto’s zijn helaas in deze kersttijd niet meer te betalen. Grt Jaap en Yvon

 3. Ziet er weer goed uit. jammer van de ananas maar geniet van de mandarijnen.
  Hier bereiden we ons voor op een volledige lockdown. De verspreiding van de omikronvariant gaat super snel.
  Dus weer veel aan huis gekluisterd. Helaas niet in de zon. Liefs en geniet van het voorrecht d nu echte residents van Madeira te zijn.

 4. Dat was inderdaad supergezellig ‘thuis’komen op Madeira! Vrienden die je met een verrukkelijke poncha ophalen van de luchthaven. En ook nog een poncha van onze favoriete poncha-kroeg: bar Formiga bij ons ‘om de hoek’. Onze tuin is er niet zo goed aan toe als die van jullie, want bij ons staat het onkruid net zo hoog als de andere planten. Enfin. We hebben een hele winter om daar wat aan te doen.
  Nu maar afwachten of de beruchte Portugese bureaucratie een keer op de proppen komt met de nodige documenten die jullie nodig gaan hebben. Succes, en we zien elkaar snel. Zoals gebruikelijk!

   1. Het was een top verrassing…. blij jullie weer te zien, leuk thuiskomen zo ! en as dinsdag is het gewoon weer corona-bubbel-borrel hoor… 25 dec is een extraatje…. Kleffe Kerst ???

 5. Wat ziet het er toch allemaal weer prachtig uit. Mag ik misschien een stek van de franciscanen of hoe je dat schrijft. Ik vind ze zo leuk maar onze is dood gegaan. Super spannend dat jullie nu “echte” Madeirensen zijn. Hoop dat alles snel geregeld is voor jullie!
  Liefs van Jeanette en Toon

  1. Hoi Jeanette en Toon, Todo Bem? Stek van de fransciscanen? Je bedoelt plumeria of frangipani? Of toch nog iets anders? Of het gaat lukken met stekken van de plumeria weet ik niet, maar Jaap heeft ze nog wel in de kas staan, maar ze zijn nog heel klein en teer. Ook onduidelijk welke kleur het gaat worden… liefs en tot snel.

  2. Hoi Jeanette, ik heb nog 2 stekken van de frangipina. 1 liefdevol door Jaap vertroetelt… die houd ik zelf. Maar ik heb er nog 4 bij Julien (Luxemburg) staan. Die kan er best 1 missen… dus da’s geregeld. Vandaag na een stormachtige nacht op naar de avocadobook in jullie tuin… Niks Nada Nakko… niet eens in de boom…. hij heeft dus niet gebloeid dit jaar. Dat snoeien heeft hem geen goed gedaan. Wijze les voor de boom die wij hier proberen op te kweken….. Niet aankomen en laten groeien. Dan maar lange plukstokken fabrieken om ook de bovenste eruit te krijgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.